Geesem

Blog o mobilnem.

Android SDK že na voljo

Objavljeno 13.11.2007 02:16 avtor kato

Organizacija Open Handset Alliance, ki združuje več kot 30 podjetij, pod taktirko Googla razvija celovito, odprto in brezplačno mobilno platformo Android. Že leta 2005 je istoimensko podjetje prevzel Google in začel pospeševati razvoj mobilnega operacijskega sistema, ki temelji na Linuxu. Dolgo napovedovani in pričakovani GPhone torej ni mobilni telefon, ampak programska oprema.

Android Logo

Zdaj je Google razvijalcem ponudil tudi programski paket (SDK), ki vsebuje vsa potrebna odprtokodna orodja za razvoj novih programov, ki jih bodo izdelovalci mobilnih telefonov lahko uporabili v svojih novih izdelkih, ki jih lahko pričakujemo v drugi polovici prihodnjega leta.

Android

Že prva različica razvojnih orodij, ki je na voljo za brezplačen prenos, ponuja skoraj vse zmogljivosti, ki jih bodo potrebovali razvijalci programske opreme in izdelovalci mobilnih naprav. Poleg dostopa do Googlovih lastnih iskalnikov, Android podpira tudi omrežja 3G, strojno pospeševanje 3D ter predvajanje videa in glasbe. Podprte so tako naprave s klasičnimi gumbi kot tudi na dotik občutljivi zasloni.

Na voljo je spletni brskalnik z izrisovalnikom WebKit, ki ga uporablja tudi Applov Safari, podpore vsebinam Flash pa ni. Uporabimo lahko tudi imenik, zemljevide, budilko, obvestila s sličicami in celo listalnik po zgodovini spletnih strani, ki močno spominja na Applov Cover Flow. Zaenkrat pogrešamo podporo storitvam YouTube, Gmail in Google Calendar.

  • Share/Bookmark
 

En odgovor na “Android SDK že na voljo”

  1. aleksijaleksij pravi:
    13.11.2007 13:24

    Android bo nedvomno igral zelo veliko vlogo v roku leta, dveh. Je pa Google razpisal nagradni natečaj za razvijalce – to bo šele zanimivo.