Geesem

Blog o mobilnem.

Prihaja LTE

Objavljeno 20.12.2007 14:14 avtor kato

Mobilni telefon je pravzaprav dokaj neposrečena besedna zveza. Že odkar smo začeli pošiljati kratka sporočila, se zbujati s pomočjo programske budilke in igrati kačo je žepna naprava postala večnamenska. Danes jo lahko s pomočjo Mobitelove Monete uporabimo celo kot plačilno sredstvo, vgrajen fotoaparat je že skoraj nuja, med najbolj nepogrešljivimi potrebami našega vsakdana pa je dostop do interneta.

Omrežja tretje generacije so omogočila hiter prenos podatkov, ki z nadgradnjami UMTS na HSDPA in HSUPA že presegajo podatkovne prenose osnovnih paketov klasičnih ponudnikov internetnih storitev. V ne tako oddaljeni prihodnosti pa se nam obetajo še bistveno večje hitrosti.

Podjetje Nokia Siemens Networks je namreč končalo prvi praktični preizkus delovanja tehnologije Long Term Evolution (LTE), ki omogoča teoretične prenose do vrtoglavih 173 Mb/s, preizkusa pa se je udeležilo več uporabnikov v urbanem okolju.

V praksi se je izkazalo, da je zmogljivostne zahteve LTE moč doseči s standardiiranimi tehnologijami 3GPP, hitrosti prenosa pa presegajo 100 Mb/s na razdalji več 100 metrov. Pri preizkusu je bil uporabljen nov spekter s frekvenco 2,6 GHz, ki je omogočil odličen pretok podatkov.

Nokia Siemens

[Nokia Siemens Networks]

  • Share/Bookmark