Geesem

Blog o mobilnem.

Zemljevidi, zemljevidi …

Objavljeno 9.02.2008 14:43 avtor aleksij

Pred nedavnim so pri najdi.si, po vzoru googla, ponudili zemljevid na mobilni platformi. Če ga želite imeti z mobilnikom odsurfajte na naslov www.najdi.si/mz in sledite navodilom za namestitev aplikacije.

Podobno kot google maps mobile, tudi ta aplikacija uporablja podatkovni prenos za prikaz želenih lokacij. Priključite lahko GPS napravo in preverite svojo lokacijo na zemljevidu, ali pa preprosto vpišete naslov. Če vas zanima samo območje Slovenije in če vas ne moti, da ni na voljo satelitskih posnetkov pokrajin, priporočamo uporabo zemljevida Najdi.si. Ta namreč veliko hitreje nalaga slike. Edina težava na katero smo naleteli je ta, da po končani uporabi nismo mogli zapreti aplikacije (testirano na N95).

Vsi, ki imate dostop do mobilnega Planeta pa imate na voljo še eno sorodno storitev. V sklopu Info/Navigacija se nahajata povezavi “Kje sem?” in “Kam grem?”. Prva vam omogoča, da na podlagi vnešenih GPS koordinat (tukaj ni možna neposredna povezava z GPS sprejemnikom) ali vnešenega naslova, pogledate lokacijo in njeno okolico. Kam grem pa omogoča načrtovanje poti. Uporaba obojega je brezplačna, saj se prenešeni podatki na Planetu ne obračunavajo.

Zemljevidi na Planetu so napram Google maps ali Najdi.si manj pregledni, imajo pa majhno prednost ker omogočajo prikaz vaše lokacije brez da je potrebno vnesti naslov ali GPS koordinate. Za ceno 0,21 EUR se vam prikaže lokacija na podlagi vašega GSM/UMTS signala.

Kaj uporabljati? Tisto kar vam najbolj ustreza v danem trenutku. Google bo nedvomno poskrbel za pestro izbiro storitev na tem področju tudi v prihodnje. Pri vsem je pač najbolj pomembno to, da se na poti ne izgubite. Integracija ostalih lokacijsko osnovanih storitev bo prišla sama po sebi …

  • Share/Bookmark