Geesem

Blog o mobilnem.

Flash in mobilne naprave

Objavljeno 20.03.2008 19:01 avtor kato

Adobov Flash je tako pogost kos programske opreme, da se večina uporabnikov niti ne zaveda, da ga ima naloženega na svojem računalniku. Po Adobovih izračunih je nameščen na več kot 99% vseh računalnikov z dostopom do interneta in je nepogrešljiv za predvajanje YouTubovih vidov, Miniclipovih iger, številnih oglasov, animacij in drugih popestritev spleta.

V času čedalje večje dostopnosti interneta na mobilnih telefonih, ki jih zagotavljajo vedno hitrejši načini prenosa podatkov, se pojavlja potreba po Flashu tudi na mobilnih napravah. Applov iPhone, ki je najpogostejša mobilna naprava za brskanje po spletu, sicer omogoča spremljanje YouTubovih posnetkov, vendar samo zato, ker so jih pri YouTubu zapisali v ustrezen format. Flasha pa iPhone ne podpira.

Kmalu zatem ko je Apple izdal iPhone SDK, so Adobovi predstavniki potrdili, da bodo kmalu predstavili Flash za iPhone, a so si hitro premislil – spoznali so, da SDK za tak podvig še ni dovolj, uporabniki iPhona pa se bodo vsaj za nekaj časa morali sprijazniti s statusom quo.

Več sreče pa imajo uporabniki mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Windows Mobile. Microsoft je namreč z Adobom podpisal presenetljivi dogovor, v skladu s katerim bo v okolju Windows Mobile podpiral aplikaciji Flash Lite in Reader. Zanimivo je, da Microsoft sam izdeluje konkurenčni tehnologiji Silverlight in XML Paper Specification, a zdaj očitno priznava, da še nista prav zreli.

[Appleinsider in MacRumors.com]

  • Share/Bookmark