Geesem

Blog o mobilnem.

Mobidružba: hi-tech smeti

Objavljeno 21.03.2008 11:24 avtor sabs

Moorov zakon pravi, da v trenutku, ko neka naprava postane state-of-the-art je simultano tudi že na robu prepada in zastarelosti. Samo Američani vsako leto zavržejo okoli 2 milijona ton nezaželenih elektronskih naprav, leta 2005 pa so zavrgli 95 milijonov mobilnih telefonov. Kam gredo mobilni telefoni in njihove baterije… Največ e-smeti se izvozi v zahodne afriške države – Gano, Nigerijo in Slonokoščeno obalo ali pa v Indijo in na Kitajsko, kjer so ročno reciklirani in nekateri deli znova uporabljeni. Ročna reciklaža pomeni zažiganje neuporabne plastike, da se dokopljejo do nekaterih bolj vrednih kovin, pri tem pa se seveda v ozračje in pljuča sprostijo okolju in zdravju škodljivi plini. Torej, ne mečite telefonov v smeti. Če vašega starega res več ne potrebujete ali ne morete prodati, ga komu poklonite. Ali pa ga odnesite v lokalni center za socialno delo, kamor se sigurno zateče kdo, ki bi ga potreboval. Če mislite, da ga tam ne bodo potrebovali, ga odnesite tja kjer boste kupili novega. Če ga pošljete proizvajalcu, mora ta za pravilno reciklažo poskrbeti po dolžnosti.
Upam, da se kmalu v naših prodajalnah mobilnih telefonov pojavijo kakšne reciklažne smeti za mobilce ali pa kakšna akcija “staro za novo”. Nekaj podobnega smo pri nas že doživeli.

 • Share/Bookmark
 

4 odgovorov na “Mobidružba: hi-tech smeti”

 1. Tomo pravi:
  21.03.2008 12:28

  Gana na srečo spada kar med bogatejše afriške države.

 2. sabs pravi:
  21.03.2008 12:44

  sem po popravila :)

 3. LG pravi:
  23.03.2008 10:16

  meni moti to da nekateri prodajalci elektronike ne opozarjajo njihovih strank, da obrabljeno robo lahko brez dodatnih stroškov prevzamejo in poskrbijo za reciklažo…mimogrede mobitel podpira recikliranje starih mobilnikov

 4. blustar pravi:
  23.03.2008 22:41

  Za to ročno recikliranje v Indiji sem gledala dokumentarc. Res nič ekološko ne zgleda. Bi se moral tega drugač lotit, ampak kako, pa res ne vem.