Geesem

Blog o mobilnem.

Mobilnik ki ga poganja kri

Objavljeno 25.04.2008 09:00 avtor aleksij

Telesni vsadki so zaenkrat še v domeni znanstvene fantastike, zaupnih vojaških raziskav in nekaterih nadebudnih izumiteljev ter znanstvenikov. Ideja nadgradnje telesa z različnimi tehnološkimi napravami pa morda ni tako daleč od širše komercialne uporabe.

Kaj pravite o gibljivem brezžičnem zaslonu velikosti 2 x 4 palca, vsajenem pod vašo kožo? Jim Mielke je razvil koncept takšnega zaslona, ki se povrh vsega napaja s krvjo svojega gostitelja tako, da pretvarja glukozo in kisik v električno energijo. Ta subkutani implant igra vlogo zaslona občutljivega na dotik, ki z zunanjimi napravami komunicira s pomočjo tehnologije Bluetooth. Kadar je zaslon v uporabi je z zunanje strani videti kot interaktivni tatoo, ki je med drugim zmožen prikazovati tudi video, ali se pač obnašati kot običajen zaslon katerekoli mobilne naprave.

Glede na to, da ima vsadek zagotovljen neprekinjen pretok krvi bi z majhno modifikacijo lahko to tudi analizirali in tako izvajali realnočasovne meritve krvnih parametrov. To bi nedvomno pripomoglo pri zgodnjem odkrivanju bolezni.

Možnosti so neskončne in prepuščene domišljiji. Uporaba tovrstnih vsadkov pa s seboj prinese tudi različna zdravstvena in nenazadnje tudi moralna vprašanja.

Kar se mene tiče pa rečem le: “Brezžični zaslon, ki se napaja s krvjo? Enega za seboj prosim!”

[physorg]

  • Share/Bookmark
 

En odgovor na “Mobilnik ki ga poganja kri”

  1. Pap pravi:
    25.04.2008 09:37

    Glede na to kako hitro se panoga razvija bi rekel, da bi imeli kirurgi kar nekaj dela vsakič, ko bi na trg prišel nov model.