Geesem

Blog o mobilnem.

Anonimnost zagotovljena? Kako dolgo še?

Objavljeno 8.10.2008 20:43 avtor skyte

Nekateri uporabniki mobilne telefonije želijo ostati anonimni. Odločijo se za nakup predplačniškega paketa, s tem pristanejo na višjo ceno storitev, hkrati pa ohranijo popolno zasebnost, saj jim ob nakupu v Sloveniji ni potrebno podati svojih osebnih podatkov.

Seveda takšne razmere niso ravno navdušujoče za organe pregona, saj jim lahko premišljena uporaba predplačniških SIM kartic in mobilnikov resno oteži delo pri zakonitem prestrezanju telekomunikacij.

Verjetno so se s to težavo srečali v Pakistanu. Pred časom so se morali vsi imetniki preplačniških SIM kartic registrirati pri mobilnem operaterju, pri nakupu pa je sedaj potrebno pokazati osebni dokument. Pravzaprav je bilo to zahtevano že prej, a so se mnogi prodajalci SIM kartic znašli in operaterju posredovali kopijo osebne izkaznice druge osebe.

Kaj se je storilo s tistimi uporabniki, ki svojih podatkov niso razkrili? Preprosto. Izklopili so jih. Pakistanski telekomunikacijski regulator je že izvedel “čiščenje” vseh neidentificiranih mobilnih številk, prodanih pred letošnjim majem, sedaj pa se je lotil še kasnejših nakupov in v okviru te akcije že zaukazal izklop več kot 8 milijonov SIM kartic. Pod drobnogledom so tudi ljudje, na imena katerih je registriranih več kot 10 SIM kartic, kar ni neobičajno ravno zaradi prej omenjenih zlorab s strani prodajalcev in hkrati tudi brezbrižnosti pakistanskih mobilnih operaterjev.

Podobno se bo zgodilo v Španiji, kjer bodo morali anonimni uporabniki predplačniških SIM kartic podati osebni dokument in kraj stalnega bivališča. Neregistrirane SIM kartice bodo izključene 1. oktobra 2009.

Vir: www.geesem.net

  • Share/Bookmark