Geesem

Blog o mobilnem.

Radovednost ali zloraba?

Objavljeno 26.01.2009 21:14 avtor skyte

V medijih spremljamo zgodbe o “zlorabah” s pomočjo neodgovorjenih klicev iz italijanskih klicnih številk.

Scenarij je preprost. Lepega dne se na mobilniku znajde klic, zazvoni enkrat in pusti na zaslonu obvestilo o zgrešenem klicu. Radovedni uporabnik seveda pokliče nazaj. Oglasi se telefonski odzivnik v tujem jeziku. 

Potem se v javnosti znajde verižno pismo, ki opozarja na prevare, domnevne ogromne stroške in zavaja prejemnike ter zbuja strah in dvome. 

Resnica je preprosta. Če boste odgovorili na takšen nedogovorjen klic lahko računate kvečjemu na nekaj deset centov večji mesečni račun, saj se klic zaračuna kot klic iz Slovenije v tujino. Na štirimestne zneske v evrih pozabite. To so zgodbice za naivne in precej butaste posameznike. Enako kot tista, da je potrebno tak zgrešen klic takoj izbrisati ter da vzpostavljene zveze ni moč prekiniti. 

Pri celotni zgodbi je zanimiv takojšen skok na mobilne operaterje. Kot da so oni krivi za takšne “zlorabe” ki to sploh niso. Konec koncev imajo ljudje telefon zato, da so dosegljivi. Žal se je računalniška skripta v Italiji odločila, da bo naključno poklicala nekaj številk in med njimi se je po naključju znašla še vaša. Pokličete nazaj. To storite sami, nihče vas v to ne sili. Ne veste kaj pričakovati, kličete namreč na neznano številko. Slišite odzivnik.

Kaj je v tem pričakovanega ali nepričakovanega? Konec koncev ima imetnik italijanske telefonske številke na njej pravico magari predvajati narodnozabavno glasbo ali stokanje razgretega parčka dveh mladih tjulnjev v moskovskem živalskem vrtu. Ja, ima pravico. Vi pa ste ga poklicali. Sami. 

Ali naj mobilni operater “blokira” takšne številke?

Ne.

Kot prvo nima smisla. “Goljufi” so vedno korak pred represijo in kličejo z vedno novih številk. Vseh tovrstnih klicev pač ni možno preprečiti. 

Kot drugo pa operater tega ne more početi. Kaj če bi zablokiral povsem običajno telefonsko števiko? Bi nam to bilo všeč? Ima pravico blokirati tuji telefonski odzivnik, mednarodni promet? Močno dvomim. 

Kaj pa če bi nekdo zablokiral našo številko? Bi nam bilo še vedno všeč?

Rešitev je enostavna. Uporabljajte glavo. Razmišljajte. Kličite le tiste, za katere veste, kdo so. Ostali pa naj se potrudijo, da pridejo do vas in to bodo storili lažje, če telefon ne bo zazvonil le enkrat samkrat, toliko da pusti neodgovorjen klic. 

Res pa je, da popolne zaščite pred neumnostjo ni. Vsakdo lahko z mobilnikom stori še dosti hujše stvari. Recimo kliče na številke 090 (slovenske, da ne bo pomote), pokliče 1188 in plača telefonske informacije, se naroči na SMS klub, kliče v tujino, plačuje s telefonom, kupuje glasbo, melodije, igre, erotiko. 

Mobilnik zahteva vsaj malce odgovornosti in opravilno sposobnega uporabnika. To so dejstva, žaljiva le za tiste, ki se ne uvrščajo v prvi stavek tega odstavka.

 • Share/Bookmark
 

4 odgovorov na “Radovednost ali zloraba?”

 1. NikaNika pravi:
  26.01.2009 22:41

  hihi… ravnokar sem dobila verižni mail z opozorilom naj se ne oglašm na take in take številke ker bla bla bla… pa sem samo zavila z očmi in ga izbrisala.

 2. Matej pravi:
  27.01.2009 08:24

  Ta stvar me niti ne skrbi tako, bolj me skrbi stvar ki se je dogajala in se še dogaja na slovenskem trgu in sicer reklamna sporočila (SMS), ki jih dobiš na svoj mobilni telefon, seveda na svoje stroške, pri tem pa niti ne veš kje so dobili tvojo številko, niti se ne včlaniš v kak klub…, kar je popolnoma nezakonito, da ne govorim o možnosti odjave iz vsega tega. Sam sem imel mobi na kartico in v 4h mesecih so mi izpraznili račun 5€, brez da bi karkoli klical!

 3. valdo pravi:
  27.01.2009 11:46

  Živ si, dolgo te ni bilo slišat, sam se že zbal da si na smučanju kaj pokasiral.

  Lp,V

 4. Julia pravi:
  27.01.2009 21:38

  @matej: kaj je pri tej zadevi (sms-ih, prejetih od nekega kluba) nezakonito? Podjetja, ki se s tem ukvarjajo, so prekleto dobro zaščitena – v njihovih splošnih pogojih nagradne igre je zapisano, da v kolikor uporabnik pošlje to in to, se strinja s tem in tem. Verjetno veš, da pogoje nagradnih iger določa vsak “organizator” sam. In če “udeleženec”, “uporabnik” želi sodelovati v tej nagradni igri, se mora s pogoji strinjat. Pika. Simpl kt pasulj.
  Nezakonito, kot praviš, pa bi bilo v primeru, ko ti niti oni ne znajo pojasniti, na kakšen način so prišli do tvoje številke. Namreč za vsakega sodeluječega morajo imeli neko dokazilo, da se je res prijavil (če je poslal SMS, izpolnil letak, dopisnico,…) V kolikor tega nimajo, so ti dolžni povrniti strošek prejetih sporočil.