Geesem

Blog o mobilnem.

Ko odpove Tušmobil, pride na pomoč Skype

Objavljeno 31.03.2009 23:09 avtor kato

Kot že rečeno, je od danes v AppStoru na voljo težko pričakovani Skype, in kot sem obljubil, objavljam kratek preizkus delovanja.

Čisto pravi Skype za iPhone je precej boljši program od Fringa, ki je že doslej omogočal uporabo Skypa na iPhonu. Fring sicer služi kot odjemalec za neposredno sporočanje preko različnih protokolov, a kot nadomestek za Skype ima precej pomanjkljivosti: kakovost zvoka je skromna, vmesnik je štorast, ob vsakem prejemu sporočila pa zaigra ali zavibrira (česar se ne da izključiti!).

Skype za iPhone ima prijazen uporabniški vmesnik, posut s cvetjem, a lepljivih prstov po uporabi ne boste imeli. Seznam prijateljev je takoj pri roki, prav tako tudi klicanje, pisanje sporočil (brez obvezno nadležnih piskov in vibracij), zgodovina in podatki o profilu.

Kakovost zvoka je zelo dobra. Še več, če ste uporabnik Tušmobila, je verjetno precej boljša kot pri pogovorih preko zanj značilnega nezavidljivega mobilnega omrežja. Poleg stroškov, ki jih pri Skypu ni, tako lahko prihranite tudi na času, saj boste zmanjšali količino povedi kot so: “Kaj?”, “Kva?”, “Ej, nč te ne slišm.”, “Kva pravš?”, “Nimam signala…”, “Znoru bom!” in podobnih.

Tušmobil izpostavljam zato, ker je še vedno edini mobilni operater, ki pri nas ponuja iPhone, česar sicer Apple ne priznava. “Začuda” se ljudje po nakup vseeno raje odpravljajo v tujino, kjer dobijo nepogrešljivo Applovo garancijo in možnost nadgrajevanja programske opreme. A več o tem kdaj drugič.

Vrnimo se zdaj k Skypu, ki ima še nekaj prostora za izboljšave. Klicanje ob uporabi mobilnega omrežja 3G ni mogoče, saj moramo biti nujno priklopljeni na WLAN. Na spletu sem sicer zasledil zapis na 9to5Mac, češ da te pomanjkljivosti v prihajajočem iPhone OS 3.0 ni, a vprašanje je, kdaj se bo pojavila tudi tam. Nedvomno je to velik minus.

V splošnem pa velja, da je Skype dobrodošla pridobitev za iPhone, saj bo gotovo eden izmed najbolj priljubljenih programov po številu prenosov in uporabnikov. Ko bo naslednja različica programske opreme za iPhone uvedla še potisna obvestila, pa bo storjen velik korak naprej, saj Skypa ne bo potrebno imeti ves čas prižganega.

  • Share/Bookmark