Geesem

Blog o mobilnem.

Geesem na testu: Nokia 5800 XpressMusic. Ajfoun.

Objavljeno 15.04.2009 22:32 avtor kato

Nokia 5800 XpressMusic je eden izmed prvih mobilnih telefonov tega finskega proizvajalca mobilnikov, ki se ponaša z na dotik občutljivim zaslonom. Za Nokio 5800 XpressMusic nekateri pravijo, da je Nokiin iPhone, a na našem testu smo se prepričali, da temu ni tako.

Nokia 5800 XpressMusic daje po prvih vtisih plastičen občutek, ohišje ni pretirano visoke kvalitete, sama oblika telefona pa je precej privlačna. Pod velik zaslon ločljivosti 360 x 640 so Finci namestili 3 gumbe: z levim sprejemamo klice, z desnim jih končamo, srednja tipka pa služi vstopu v meni. Nad zaslonom pa je še en gumb občutljiv na dotik, ki po pritisku nanj poskrbi za odprtje posebne medijske vrstice (Media Bar), s katero lahko neposredno dostopamo do glasbenih vsebin, fotografij, videa in spleta.

Začetni prikaz (stanje pripravljenosti) ob odklepu telefona z desnim drsnim gumbom je možno nastaviti na več različnih načinov, za kar je zaslužen prenovljen operacijski sistem Symbian 9.4 (izdaja številka 5). Lahko si nastavimo štiri bližnjice ali 4 osebe (s slikami) iz imenika ali pa na začetnem zaslonu enostavno nimamo nič. V vsakem primeru pa na dnu zaslona ostaneta bližnjica za dostop v imenik in bližnjica za prikaz numerične tipkovnice. Se pa zna zgoditi, da boste na zaslon včasih mogli malo močneje pritisniti kot bi to pričakovali, saj odzivnost ni ravno vrlina tega mobilnika.

Kot je pri mobilnih telefonih z zasloni občutljivimi na dotik že v navadi, ima tudi Nokia 5800 XpressMusic vgrajeno orientacijsko tipalo (accelerometer), ki poskrbi za samodejno prilaganje prikaza oziroma obračanje slike na zaslonu. Funkcija je seveda zelo dobrodošla, a pri tej Nokii se slika obrne velikokrat, ko se ne bi smela in ko to ne bi bilo potrebno.

Palec gor:

  • fotoaparat s 3,2 milijona točk
  • kvalitetni in močni stereo zvočniki
  • vnašanje teksta na več različnih načinov

Palec dol:

  • plastičnost ohišja
  • trde tipke pod zaslonom
  • svojeglavo obračanje slike na zaslonu
  • debelina (15,5 mm)

Na kratko: Nokia 5800 XpressMusic bi naj bila konkurenca Applovemu iPhonu, ki je na področju mobilnih telefonov z zaslonom občutljivim na dotik verjetno alfa in omega, a v resnici se ta Nokia lahko bolj kosa z mobilniki vrste Samsung Omnia in podobnimi. Pričakujemo kak tovrstni telefon iz E serije, ki bi lahko bil nekaj takšnega kar bi si želeli.

  • Share/Bookmark